Absolut, Rosti och Stålverktyg kapar tid i direkt dialog på verkstadsgolvet i Kina

Bild: Meza Verde Produktion Bild: Meza Verde Produktion

Projektet mellan The Absolut Company AB - Pernod Ricard, Rosti GP och Stålverktyg fulländades när de tre tillsammans övervakade provkörning av verktyg i Kina. På verkstadsgolvet flödade kreativiteten i en rak och konstruktiv dialog. Ändringar genomfördes direkt och man tjänade in tre veckors projekttid.

Du har kanske sett förpackningen med fem Absolut Vodka i småflaskor och i olika smaker? Den har haft ett innehållsrikt liv. Men efter elva år var verktyget slitet och behovet av en ny förpackning var stort. Då passade man på att ändra designen, stramade upp formen, flyttade logotypen och gjorde förpackningens undre del Absolut-blå och den övre kristallklar.
       
Nära samarbete
Nästa steg var att tillverka förpackningen. Då inleddes ett samarbete mellan The Absolut Company AB - Pernod Ricard, formsprutaren Rosti GP och Stålverktyg. I projektets slutskede måste alla detaljer och egenskaper stämma för att slutprodukten ska bli som man tänkt sig. Därför åkte representanter från de tre företagen till Kina, där de två verktygen var under tillverkning. En noggrann provkörning inleddes.
 
Rak dialog på golvet
Formsprutaren, verktygsmakaren och slutkunden fick nu en unik chans att bidra med sitt kompetensområde i en produktionsinriktad dialog på verkstadsgolvet.
       
- Vi granskade utfallsprover och diskuterade ändringar på plats, berättar Carl Larsson som är optimerare på Rosti GP. Det kunde till exempel vara en radie som skulle justeras. Därefter fick vi nya utfallsprover att ta ställning till.
       
Arbetet gick smidigare.

- Vi fattade beslut vad som ska göras och man genomförde ändringen direkt.

Peter Hammarstig och Anders Nilsson från Stålverktyg bidrog med sina erfarenheter. Fredrik Suokko, som är förpackningsutvecklare på The Absolut Company AB - Pernod Ricard, fick tips på hur förpackningens estetiska värden kunde stärkas och dölja utstötarnas märken. Men också hur förpackningen skulle ges en nermattad och sober yta, vilket löstes i verktygstillverkningen.
       
Logotypen i fokus
För att framhäva Absolut-logotypen placerades den lätt identifierbar på förpackningens båda delar. Det är små marginaler mellan bokstäverna på den under delen i blått.
     
- De första proverna var mycket bra så vi behövde inte göra någon justering, säger Fredrik. De farhågor vi hade besannades inte.
       
På baksidan är bokstäverna frostade och står mot den svarta drinkbroschyren som vi lägger till.
       
- Vi hade inte förväntat oss att de skulle bli så bra. De blev bättre än vad vi först trodde. Det är mest tack vare verktygsmakaren, de är duktiga på det.
 
Intjänad tid
Efter att den sista ändringen hade gjorts godkände Fredrik utfallsproverna. Därefter togs verktygen hem till Forsheda för en leveranskontroll och finjustering innan de levereras till Rosti GP för produktion.
       
Både Fredrik och Carl är eniga om tidsvinsten de gjorde genom att göra ändringar och hitta lösningar på plats i Kina.
       
- Alternativet hade varit att få utfallsproverna skickade till oss. Efter granskning hade vi skickat förslag på ändringar tillbaka till Kina, säger Carl. Det hade tagit lång tid och med en ny runda hade det tagit ännu längre tid.
       
Projektet blev effektivare.
       
- Nu sparar vi tre veckor.

Kommentera gärna: