PROJEKT OCH KUNDERFARENHETER AV VÅRA FORMVERKTYG

Snabba formar är vårt digitala kundmagasin.

Där berättar vi om smarta verktygslösningar, om projekt och spännande kundcase.

Vill du också få en kostnadsfri prenumeration till din e-post?
Fyll i nedan så missar du inget!

Du kan avbryta din prenumeration när som helst. Här är mer information om personuppgifter.

Kniven Kansbol. Bild: Morakniv. Kniven Kansbol. Bild: Morakniv.

När Morakniv lanserade en ny serie friluftsknivar anlitades Forsheda Stålverktyg för att tillverka insatserna till verktygen. Processen går i tre steg och konstruktören Ulf Eriksson på Morakniv berättar hur viktigt ett tidigt samarbete är för att förekomma problem i projektet.

Läs hela inlägget »

Den totala kostnaden på formverktyg från Kina är större än priset för själva tillverkningen. Det är alla kostnader som projektet innehåller, från start till ett produktionsklart verktyg som tas i drift i Sverige. Vi listar alla de poster som tillsammans ger det verkliga priset.

Läs hela inlägget »

Varsågod! Här är en översiktlig guide av härdat och seghärdat verktygsstål.

Läs hela inlägget »
Detalj till Flexlink där vi konstruerat 2k-verktyget. Detalj till Flexlink där vi konstruerat 2k-verktyget.

Att konstruera 2K- eller 3K-verktyg kräver både kunskap och erfarenhet. Vår produktionschef Johan Fransson berättar om de utmaningar som måste lösas jämfört med ett ordinärt 1K-verktyg för att få kvalitetssäkrade detaljer.

Läs hela inlägget »

För att få en kvalitetssäkrad produktion är det avgörande att verktyget konstrueras efter materialvalet. Vi listar de viktigaste egenskaperna.

Läs hela inlägget »

När andra leverantörer tackade nej såg Forsheda Stålverktyg möjliga lösningar. Projektet att konstruera formverktyg för att tillverka en plastkedja hade många tuffa utmaningar. Men Forsheda Stålverktyg löste problemen i samarbete med Automationsplast.

Läs hela inlägget »
Ted Garpfjorden på Forsheda Stålverktyg handleder Marcus Fahlén i verktygsmakeri. Ted Garpfjorden på Forsheda Stålverktyg handleder Marcus Fahlén i verktygsmakeri.

Det är en akut brist på verktygsmakare. Därför samverkar Forsheda Stålverktyg och sju andra verkstadsföretag med Campus Värnamo för att få fler verktygsmakare och öka intresset för industrin. Vi gör samhällsnytta, säger Anders Nilsson på Forsheda Stålverktyg.

Läs hela inlägget »

Nu startar vi Smarta tips, en serie med konstruktiva råd som underlättar tillverkningen av formverktygen. I varje utgåva av Snabba formar får du nya tips. Först ut är hur en detalj kan bli styvare med hjälp av ribbor.

Läs hela inlägget »
Edvin och Ingvar Lindqvist på Inca Plast. Bild: Jonas Johansson. Edvin och Ingvar Lindqvist på Inca Plast. Bild: Jonas Johansson.

Stålverktyg tillverkar formverktyg i Forsheda för grannen Inca Plast i Hillerstorp. Edvin Lindqvist är produktionschef och berättar om samarbetet som ger smartare verktygslösningar och en effektivare produktion.

Läs hela inlägget »
Bild: Meza Verde Produktion Bild: Meza Verde Produktion

Projektet mellan The Absolut Company AB - Pernod Ricard, Rosti GP och Stålverktyg fulländades när de tre tillsammans övervakade provkörning av verktyg i Kina. På verkstadsgolvet flödade kreativiteten i en rak och konstruktiv dialog. Ändringar genomfördes direkt och man tjänade in tre veckors projekttid.

Läs hela inlägget »