Service med svetsning i tät kundkontakt

Sedan 2009 har vi svetsat för att återställa verktyg eller vid ändringar när detaljen fått en ny design. Allt sker i tät dialog med kunden, säger Johan Fransson som är produktionschef på Stålverktyg.

Ett formverktyg utsätts för hårda prövningar och stora krafter. Ibland uppstår det skador eller andra problem i verktyget och detaljerna håller inte den önskade kvaliteten. Då vänder sig kunden till vår service och skickar hela verktyget eller insatsen till oss.
    
- Vi analyserar först för att skapa oss en bild om vad som har hänt, berättar Johan Fransson som är produktionschef på Stålverktyg. Därefter diskuterar vi med kunden vilken lösning som är den bästa för att produktionsavbrottet ska bli så kort som möjligt.
    
Lösningen på problemet är i de flesta fallen att vi svetsar och återställer verktyget så att det kan fortsätta producera. Det gör vi för verktyg inte bara för formsprutning och pressgjutning utan även för härdplast. I verkstaden svetsas verktyg med TIG eller laser.
 
-  I vår anlöpningsugn värms stålet för att vi ska kunna svetsa för att undvika härdsprickor.
 
Laserstråle med hög precision
Lasersvetsning är ett högkvalificerat precisionsarbete och sker under mikroskop. Svetsning med TIG eller laser är ett hantverksarbete, byggt på erfarenhet och kunskap om metod, material och produktionsteknik.
 
- Ibland kan vi hitta fler skador tack vare vår analys av formutrymmet.
 
Vi svetsar inte bara vid reparationer utan även vid ändringar. När detaljens form förändras behöver naturligtvis verktyget också modifieras. Vi lägger till nytt gods i formen med svetsning. Under hela servicen, oavsett om det är akut eller inte, samtalar Johan och hans medarbetare med kunden.
 
- Allt sker i en tät dialog, poängterar Johan.
 
Så har det varit sedan 2009 när svetsningen gjorde sin entré på vårt verkstadsgolv.
 
Läs mer om lasersvetsning och vår service. 
 

Lasersvetsning i praktiken, så hjälpte vi Flüggers plastfabrik
Formen fylldes dåligt och detaljerna fick skägg i det slitna verktyget. Men tack vare lasersvetsning löste vi problemen och verktyget blev produktivt igen. Så här gick det till:
Utdömt verktyg fick nytt liv tack vare lasersvetsning.

Kommentera gärna: