Ingen knivig utmaning med produktion i tre steg

Kniven Kansbol. Bild: Morakniv. Kniven Kansbol. Bild: Morakniv.

När Morakniv lanserade en ny serie friluftsknivar anlitades Forsheda Stålverktyg för att tillverka insatserna till verktygen. Processen går i tre steg och konstruktören Ulf Eriksson på Morakniv berättar hur viktigt ett tidigt samarbete är för att förekomma problem i projektet.

Du har med all sannolikhet haft en Morakniv i handen. I mer än 125 år har denna produkt varit en följeslagare för hantverkaren i olika branscher, men även i hemmet eller ute i naturen.
 
Nyligen har man förnyat friluftssortimentet och tagit fram en ny knivserie med ett nytt formspråk. Närmare bestämt är det två varianter knivar vars handtag tillverkas i plast. Tillverkningen sker i tre steg. Först formsprutas ett skelett av PP i en maskin, därefter flyttas kniven till nästa maskin där skelettet gjuts med mer PP och till sist läggs ett lager TPE för att göra handtaget greppvänligt. Allt sker i en industricell där en robot plockar knivbladen, som sitter fyra stycken i en knivbärare, från den ena maskinen till den andra.

Det behövdes nya insatser, sammanlagt sex stycken, för att tillverka de två nya knivserierna. Forsheda Stålverktyg fick förtroendet att tillverka insatserna och knivbäraren. En utmaning i projektet var att få alla stegen i industricellen att fungera i tillverkningsprocessen. Ett samarbete och kunskapsutbyte växte fram mellan Mora och Forsheda. Ett precisionsarbete med högt ställda krav.
 
- För oss betyder det väldigt mycket att få in verktygsmakaren i ett tidigt skede för att bolla idéer och funderingar, berättar konstruktören Ulf Eriksson på Morakniv. Annars är det risk att vi kör för långt på ett spår som är rätt tänkt för produkten men inte från produktionen.

Den andra kniven i Moraknivs nya produktserie för friluftsliv, Eldris. Bild:  Morakniv.
Den andra kniven i Moraknivs nya produktserie för friluftsliv, Eldris. Bild: Morakniv.

Efter några intrimningar och provkörningar utvärderades hur produktionen i cellen fungerade. Det var flera egenskaper som man granskade.
 
- Det som är gjutet i den ena maskinen måste passa i formen i nästa maskin och sedan i den tredje maskinen, säger Ulf. Det får inte uppstå några klämmärken och alla tätningsytor måste vara felfria och hålla tätt så att det blir en fullgod gjutning.
 
Produktionsmetoden i tre steg som Morakniv valt att arbeta med ger hög hållfasthet och kortare kyltid. Därför förkortas cykeltiden. Nu tar varje steg av de tre 30 sekunder, alltså tillverkas 480 knivar i timmen.
 
- Vi har haft ett gott samarbete med Forsheda Stålverktyg för att få fram en ny generation av friluftsknivar.

Kommentera gärna: