Helhetsgrepp när nya insatser tillverkades för Stiga Sports ishockeyspel

Bild: Stiga Sports Bild: Stiga Sports

Nya insatser till formverktyget behövdes för att tillverka spelfigurer till Stiga Sports legendariska ishockeyspel. Forsheda Stålverktyg fick uppdraget och tog ett helhetsgrepp, från CAD-underlag till produktionsriktiga insatser.

Du har säkert spelat det klassiska ishockeyspelet, en svensk uppfinning som i mer än 60 år spridit idrottsglädje i generationer. Tillverkaren Stiga Sports har levererat mer än fem miljoner sedan starten och intresset är högt för hobbyn som också är en sport.

- Spelet är ett tävlingsredskap och det anordnas till och med VM-mästerskap, berättar Fredrik Berntsson som är produktchef på Stiga Sports AB. Förra året släppte vi en ny version av spelet som blev utsett till årets produkt av svensk sportmedia.
        
Minimala ytor med avancerade geometrier
För att uppnå en hög spelkvalitet måste spelfigurerna i varje lag vara identiska, förutom målvakten. Varje spelfigur är designad för att fungera under en match tillsammans med andra figurer och är rik på detaljer, till exempel näsa, mun och räfflor på handsken. Ytorna är mycket små och har avancerade geometrier.
   
Insatserna till verktyget som producerar figurerna var utslitna. Kraven var högt ställda när Forsheda Stålverktyg fick uppdraget att tillverka nya. För att säkerställa kvaliteten hade Forsheda Stålverktyg ansvar i varje del av processen, från CAD-underlag, tillverkning, utfallsprover och till produktionsklara insatser.

- Stålverktyg granskade CAD-underlagen utifrån deras verktygskunnande tillsammans med våra konstruktörer och gav förslag på förbättringar, säger Fredrik.

Tidigare hade Stålverktyg tagit fram verktyg för tillverkning av pucken. Nu var Stiga Sport redo för ett nytt projekt med smålänningarna.
        
Helhetsansvar
Insatserna till det befintliga 3K-verktyget tillverkades i Forsheda Stålverktygs verkstad. Figurerna gjuts i tre omgångar och flyttas runt i insatsen för nästa gjutning. För att få fram de rätta ytorna har verktygsmakarna lagt mycket tid på elektrodtillverkning och gnistning för att få optimala tätningslinjer. Insatserna har också konstruerats för att passa in med moderformen för att den höga produktionsvolymen ska bibehållas. Årligen tillverkas 1 miljon spelfigurer.

I tät dialog och med synpunkter från Stiga Sports blev insatserna klara och efter granskning av utfallsprover gjordes de slutliga justeringarna i fabriken när verktyget var upphängt i formsprutan. Sista momentet i Forsheda Stålverktygs åtagande var i hamn.
Fredrik summerar projektet och lyfter särskilt fram det nära samarbetet.

- Eftersom vi ville säkerställa kvaliteten har det varit viktig för oss med nära kontakter under hela processen.

Det fulla ansvar som Forsheda Stålverktyg tog i projektets alla delar resulterade i att produktionen kunde fortsätta som planerat. Till glädje för alla fans av hockeyspelet.

Kommentera gärna: