Kvalitetssäkrad tillverkning i Kina från Sverige bidrog till att Olsbergs valde Stålverktyg

BilD: Olsbergs BilD: Olsbergs

Efter en rundresa bland formverktygstillverkare bestämde sig Olsbergs för att anlita Forsheda Stålverktyg. Man behövde ett femtontal verktyg för tillverkning av detaljer till en ny produkt för styrsystem till kranar. På önskelistan stod att man ville kunna kvalitetssäkra tillverkningen i Kina från Sverige vilket Stålverktyg infriade.

Etiketter: styrsystem kina

Olsbergs är en välkänd tillverkare av styrsystem för att manövrera lastbilskranar och används av kranförare i flera branscher, till exempel skogsbruk. Nyligen har man utvecklat en ny produkt med en ny design där flera plastdetaljer ingår. Det var ett omfattande projekt där man behövde ett femtontal formverktyg för produktion av detaljerna.
 
Först besökte Olsbergs flera formverktygstillverkare för att få en bild av hur de skulle kunna infria deras behov och krav.
 
- Vi ville samarbeta med en leverantör som har den bästa totallösningen både vad gäller kvalitet, pris och leveranstid, säger Jan-Erik Steen som är vd för Olsbergs. Stålverktyg har egen personal i Kina som är en viktig länk mellan tillverkningen där och projektledningen i Sverige och man har metoder och rutiner för att säkerställa kvaliteten på slutprodukten. Efter vår utvärdering föll valet på Stålverktyg.
 
Dialog genom hela projektet
I produkten ska alla formsprutade detaljer få plats tillsammans med elektroniken. Det är höga toleranser som gäller och detaljerna måste sitta fast och inte glappa, de ska passa exakt. Produktens egenskaper gör den än mer komplex. Den ska väga lätt och har därför en tunn gjutgodstjocklek. Den ska också vara stark och tåla påverkan, därför armeras plasten med glasfibrer. Även rent produktionstekniska frågor har också lyfts fram, till exempel formfyllnad och krymp.
 
- Det är många faktorer som vi har diskuterat med Stålverktyg, det är en pågående dialog som startade när de fick uppdraget och fortsatt under konstruktionsfasen av verktygen och även under provkörningen. Vi har även tagit med formsprutaren i våra samtal för att få in deras synpunkter.
 
Ger förslag direkt på plats i Kina
Formarna tillverkades i Kina och en av Jan-Eriks medarbetare åkte tillsammans med personal från Stålverktyg för att delta vid provkörningarna i projektets slutfas.
 
- Det var värdefullt, menar Jan-Erik. Det är en sak att mejla, men en helt annan sak att stå på plats bredvid verktyget ge synpunkter och förslag på åtgärder. Vi blev väl mottagna och hade en bra dialog i Kina.
 
Tanken är att produkten ska lanseras under nästa år. Forsheda Stålverktygs åtagande genom hela utvecklingsprocessen till optimerade formverktyg infriade Olsbergs förväntningar.
 
- Vi har haft ett bra samarbete, avslutar Jan-Erik.

Nytt projekt på gång? Kontakta oss!