Sex formverktyg på rekordtid till Wing Plast för tillverkning av skyddsvisir i den härjande pandemin

Bild: Wing Plast Bild: Wing Plast

På drygt två veckor levererade Stålverktyg sex verktyg till Wing Plast i Smålandsstenar för tillverkning av plastdetaljer till skyddsvisir. Stålverktyg levererade före lovat leveransdatum och nådde våra högt ställda kvalitetskrav, säger produktionschefen Carlos Wilhelmsson på Wing Plast.

Coronapandemin och covid-19 försatte hela världen i en extremt ansträngande hälsosituation. Att skaffa fram skyddsutrustning hamnade i topp på agendan. Via sina medarbetare i annat EU-land fick Wing Plast i Smålandsstenar en förfrågan om att tillverka och exportera skyddsvisir. Företaget utvecklar, tillverkar och säljer medicinska produkter med specialfokus på bland annat gynekologi och obstetrik.

- Visst kan vi tillverka ett par hundra tusen detaljer, berättar produktionschefen Carlos Wilhelmsson. Men ordern landade på flera miljoner! Behovet var så enormt stort.

Självklart finns det formsprutare lokalt i respektive land men eftersom mängden som behövdes var så ofantlig stor gick man ut på den internationella marknaden. Skyddsvisiret består av två delar, det transparenta visiret framför ansiktet och en plastbåge för att hålla visiret på plats.

Det var bågen som Wing Plast fick en förfrågan om att formspruta och man kontaktade leverantörer av formverktyg, där Stålverktyg var en.
 
Tillverkning i Stålverktygs egen verkstad på rekordtid
Två veckor in i juni landade en order på tillverkning av sex formverktyg till Stålverktyg från Wing Plast. Man kom överens om ett leveransdatum.

- Men de var snabba och levererade verktygen före utsatt tid.

Verktygen tillverkades i Stålverktygs egen verkstad i Forsheda. Projektet tog bara två och en halv vecka från det att Stålverktyg fick orden tills de skickades iväg. Allt klarades av innan semestern och för att spara tid provkördes den första formen i Stålverktygs egen formspruta.

- Stålverktyg nådde våra högt ställda kvalitetskrav, säger Carlos. Det är viktig att detaljen får rätt yta och det inte uppstår några grader i delningslinjerna. Vi vill ha jämna övergångar i produkten så att skyddsvisiret sitter bekvämt på huvudet utan vassa kanter.
 
Samarbete i tät dialog
I det här kolossala projektet med mycket små tidsmarginaler kan det uppstå problem. Då är det viktigt med en leverantör som Stålverktyg eftersom de har lång erfarenhet inom tillverkning av formverktyg, menar Carlos.

- Vi hade en bra dialog och samarbetet fungerade utan problem. Jag kan självklart rekommendera Stålverktyg och vi hoppas att vi kan anlita dem i framtiden när det gäller större projekt.

Wing Plasts åtagande underlättades också av en god tillgång av både plastråvara och stål på marknaden. Efter montaget av bågar och visiren skickades den färdiga produkten till annat EU-land och kunde direkt börja sitt uppdrag, att säkerställa att smittan av covid-19 inte sprids och tillgången av skyddsmateriel möter behoven som uppstått i pandemin.

Kontakta gärna oss inför ditt nästa projekt