Tre formverktyg för Morakniv tillverkas och provkörs i vår verkstad

Bild Morakniv Bild Morakniv

Kniven Mora 2000 är en riktig klassiker som i mer än trettio år använts världen över. Men när formverktyget var utslitet fick vi förtroendet att tillverka ett ersättningsverktyg, och ytterligare två. Alla tre tillverkas i vår verkstad och provkörs i vår formspruta, det sparar tid.
   - Vi har anlitat Stålverktyg under många år och har en nära relation, säger konstruktören Ulf Eriksson på Morakniv. De är nästgårds och förstår vår produktion, då blir samarbetet enklare.

Knivarna från Mora har blivit självklara redskap för alla som är intresserad av jakt, fiske och friluftsliv men även i köket, snickra i hemmet eller av slöjd. De används inte bara i Sverige utan runt om i världen. Man bär på en lång tradition där tillverkaren Morakniv firade 130 år förra året.
        
Samma år fyllde en riktig klassiker 30 år i deras produktsortiment, Mora 2000. Varje år har man tillverkat 40 000 av denna kniv i ett formverktyg, som de har tillverkat. Men efter en så lång produktionstid blev verktyget utslitet och måste bytas ut.
        
- Vi kontaktade Forsheda Stålverktyg som vi tidigare har anlitat, säger konstruktören Ulf Eriksson på Morakniv. De fick uppdrag att tillverka ett ersättningsverktyg som vi samtidigt förbättrade, från enfack till tvåfack. Det fungerar bättre med vår höga produktionsvolym i maskinparken.
     
I samma veva behövdes också två verktyg bytas ut som var utslitna. Ett av dem är tänkt att fungera som ett komplement i produktionen av hantverksknivar, som är en storsäljare där man förra året tillverkade mer än två miljoner knivar. Just det verktyget ska även köras i mindre, kundspecifika serier och för att testa olika färgval.
 
Filosofi bakom val av Sverige för tillverkning
Vi på Forsheda Stålverktyg fick alltså order på tre ersättningsverktyg från Morakniv som ska tillverkas i Sverige. Vad är anledningen till att ni valde Sverige?
     
- Vi har en filosofi där vi vill hålla så mycket som möjligt inom landets gränser, säger Ulf. Det gäller också för vår produktion där vi försöker tillverka allt själva och i den mån vi köper in så vill vi också hålla oss inom Sverige. Anledningen är att det blir så mycket enklare och i det här fallet, både med den personliga kontakten och i arbetet med verktygen.
 
Varför hos oss, verktygsmakarna i Forsheda?
 
- Vi har haft ett långvarigt samarbete och har en bra relation. Vi har egen tillverkning men när det gäller större projekt än vad vi kan hantera så kontaktar vi Stålverktyg. De är bara en bilresa bort, har en känsla för produktion och vi förstår varandra. Vi får en bättre kvalitet.
 

Bild: Forsheda Stålverktyg Bild: Forsheda Stålverktyg

Ett av verktygen från tillverkningen i vår verkstad i Forsheda.

Enklare att provkörningen körs i vår formspruta
Nu, i vår verkstad, provkörs det första formverktyget som ska tillverka Mora 2000. Då är det bra att Stålverktyg har en egen formspruta, tycker Ulf.
 
- Eftersom de har tillverkat formarna är det enklare för oss att de också provkör på plats med rätt plastkvalitet som vi har skickat. Och det fungerar jättebra.
 
Då blir allt så mycket smidigare för Morakniv.
 
- Annars hade vi fått hit verktyget och provkört det, kommit med justeringsförslag, skickat verktyget tillbaka till Småland för åtgärder och därefter åter skickat det till oss för en ny provkörning. Då är det mycket enklare och tidsbesparande att de provkör på plats och vi slipper skicka verktyget. Så gör vi med alla de tre ersättningsverktygen.
 
Service med ny logotyp i verktygen 
Tidigare har Morakniv också fått hjälp av vår service i verkstaden. Ulf berättar om när de lanserade en ny logotyp och behövde lägga till den i formrummen. Då vände de sig till oss. Det är också en styrka att vi hjälper kunden inte bara med att konstruera och tillverka högkvalitativa formverktyg utan också vid ändringar, reparationer och underhåll.
 
Ulf har fått de första utfallsproverna och så snart det första verktyget är klart för produktion är det dags för oss att tillverka de andra ersättningsverktygen. Då bidrar vi till att stärka svensk industri och tillverkning, inte bara i Mora utan även hos oss i ett bra samarbete.

Kontakta oss gärna inför nästa projekt